Автори | B. Pratap1, G. Sahu2, S.P. Mahapatra1 |
Афіліація |
1Department of Chemistry, National Institute of Technology, 492010 Raipur, Chhattisgarh, India 2Department of Mechanical Engineering, Government Engineering College, 492015 Raipur, Chhattisgarh, India |
Е-mail | |
Випуск | Том 16, Рік 2024, Номер 6 |
Дати | Одержано 27 серпня 2024; у відредагованій формі 16 грудня 2024; опубліковано online 23 грудня 2024 |
Цитування | B. Pratap, G. Sahu, S.P. Mahapatra, Ж. нано- електрон. фіз. 16 № 6, 06010 (2024) |
DOI | https://doi.org/10.21272/jnep.16(6).06010 |
PACS Number(s) | 65.60. + a, 81.05.Gc, 81.05.uf |
Ключові слова | Синтез (39) , Нанографіт, поверхні (36) , Нанофлюїди (3) , Термічні властивості. |
Анотація |
Наночастинки нанографіту (НГ) і кислотно-модифікованого нанографіту (КНГ) були синтезовані з порошку графіту з використанням сильної кислоти, тобто суміші (сірчаної кислоти та азотної кислоти). Оптичне дослідження та стабільність нанофлюїдів НГ і КНГ/вода були визначені за допомогою вимірювання ультрафіолетової спектроскопії. Теплові властивості, включаючи теплопровідність, температуропровідність та об’ємну теплоємність нанофлюїдів, вимірювали в діапазоні масової частки 0–0,053 мас.% і в діапазоні температур 20–80 °C. Теплопровідність і теплопровідність нанофлюїдів демонструють значне зростання, тоді як об’ємна теплоємність зменшується з концентраціями НГ і КНГ. Поліпшення теплопровідності нано-рідин демонструє значне зростання, з максимальним збільшенням на 67,64 % і 75,97 % для навантажень 0,053 мас. % НГ і КНГ відповідно. Об’ємна теплоємність нанофлюїдів зменшується зі збільшенням масової частки НГ і КНГ і збільшується з підвищенням температури. Як наслідок, наночастинки НГ більш ефективні для підвищення теплопровідності нанофлюїдів на водній основі, ніж частинки НГ за вказаних вище навантажень масової частки. Нарешті, на основі отриманих даних, з точки зору теплових характеристик у практичних системах, нано-рідини можна визначити як життєздатну альтернативу рідинам на водній основі. |
Перелік цитувань |