Дослідження сплавів Fe1 – xAlx, подрібнених у кульовому млині, за допомогою TEM та XPS

Автори Ranjeet Brajpuriya1 , Rajeev Gupta1, Ankush Vij1, Ashish Kumar1, Snehal Jani2
Приналежність

1Applied Science Cluster, University of Petroleum & Energy Studies, 248001 Dehradun, Uttrakhand, India

2Department of Physics, Amity University Madhya Pradesh, Gwalior, India

Е-mail ranjeetbjp1@gmail.com
Випуск Том 14, Рік 2022, Номер 4
Дати Одержано 10 травня 2022; у відредагованій формі 09 серпня 2022; опубліковано online 25 серпня 2022
Посилання Ranjeet Brajpuriya, Rajeev Gupta, Ankush Vij, та ін., Ж. нано- електрон. фіз. 14 № 4, 04022 (2022)
DOI https://doi.org/10.21272/jnep.14(4).04022
PACS Number(s) 81.20.Ev, 81.07.Bc, 75.75. – c
Ключові слова XRD (90) , Тонка плівка (24) , Нанокристалічний (4) , Межа розділу, Аморфний (20) .
Анотація

Техніка подрібнення в кульовому млині широко використовується для отримання різних метастабільних станів з нанокристалічними мікроструктурами з інтерметалічних сполук. У статті автори систематично досліджували структурні та електронні властивості серії механічно легованих зразків Fe1 – xAlx (0.3 ≤ x ≤ 0.6) за допомогою просвічуючої електронної мікроскопії (TEM) та рентгенівської фотоелектронної спектроскопії (XPS). Процес подрібнення в кульовому млині викликає протікання твердотільних реакцій, яким сприяє сильна пластична деформація, що призводить до зменшення розміру кристалітів і цікавих мікроструктурних та електронних змін у отриманій системі. Результати TEM показують, що розмір кристалітів зменшується до нанометрового діапазону (між 6-8 нм) як функція x, і метали розчиняються на межах нанозерен. Через нанометричні розміри реакційна здатність підвищується в результаті збільшення співвідношення поверхні до об'єму, що призводить до утворення фази сплаву FeAl. Оглядове сканування XPS показує, що зразки не мають серйозного забруднення, а спектри рівня ядра демонструють невеликий зсув піків Fe2p та Al2p у бік вищої енергії зв'язку (BE), що доводить, що різні багаті на Fe та Al фази сплаву FeAl утворилися після 5 годин подрібнення.

Перелік посилань